A FRIGORIA Könyvkiadó 1990 óta foglalkozik kerékpáros útikönyvek, útikalauzok, atlaszok kiadásával. Kerékpáros sorozataink a hazai könyvpiacon egyedülállóak és népszerűek. Világszerte nagy divat és Magyarországon is egyre kedveltebb a kerékpártúrázás, amely a szabadidő eltöltésének egészséges, szórakoztató és környezetkímélő módja, amelynek népszerűsítését, terjedését segítik kerékpáros kiadványaink.

Ezek a kerékpártúrázáshoz szükséges minden információt tartalmaznak: részletes útvonaltérképet, várostérképeket, túraleírást adatokkal, látnivalók ismertetését, hasznos tudnivalókat (kerékpárszervizek, -kölcsönzők, szálláshelyek stb.). A térképek kiemelten ábrázolják a kerékpáros útvonalat, megkülönböztetve azok fajtáit (kerékpárút, kerékpárbarát út, kerékpáros útvonal stb.).

Köztudott, hogy hazánkban nagyon kevés az összefüggő kerékpárút (kivétel a Balatoni Bringakörút, a Tisza-tó és a Fertő tó körüli kerékpárút), ezért a túrázáshoz feltétlenül vigyünk magunkkal kerékpáros útikalauzt.

Kerékpáros kiadványaink két nagy csoportra oszthatók: útikalauzok, atlaszok és útikönyvek. A spirálos útikalauzaink turistatérkép részletességű térképet (M 1:80 000), rövid túrajellemzést és a látnivalók rövid ismertetését tartalmazzák, míg az útikönyvek kivehető térképmelléklettel (többnyire autóstérkép részletességű: M 1:100 000 és M 1:250 000 között), valamint részletes túraleírással és a látnivalók ismertetésével jelennek meg.

Alighanem igazuk van azoknak, akik szerint egy ország kerékpáron fedezhető csak fel alaposan. Gyalog kissé sokáig tartana mindenhová eljutni, kocsival viszont túl gyorsan elsuhanunk a látnivalók, a táj mellett. Kerékpárral – különösen, ha vonattal is kombinálhatjuk a túrát – mindenhová eljuthatunk elfogadható idő alatt, és még olyan utakon is közlekedhetünk, ahol más járművel nem: erdőgazdasági utakon, árvízvédelmi töltéseken, erdei ösvényeken.

Kiadványainkat azoknak ajánljuk, akik a kerékpározást egyszerűen csak szabadidős tevékenységként űzik, de azoknak is, akik versenyszerű edzési módszerként alkalmazzák. A szerzők olyan túrákat ismertetnek, amelyeket túrakerékpárosok végigjártak, és amelyek közül mindenki találhat kedvére valót. Az ajánlott túrák túlnyomó része elkerüli a forgalmas, zajos országutakat, és tetszőleges irányban bejárható. Többségük körtúra, általában kapcsolhatók egymáshoz, ez újabb változatok kialakítására ad lehetőséget. A túrákat ki-ki erőnléti állapota és igénye szerinti szakaszokra oszthatja, ill. tetszőleges idő alatt teljesítheti. Ajánlunk nehezebb, hegyvidéki és könnyebb, síkvidéki, valamint hosszabb és rövidebb túrákat is. A túraútvonalak közül azonban mindenki találhat testhezállót, és a térképek, hasznos tudnivalók, nem utolsósorban pedig hazánk tájegységeinek, látnivalóinak leírása, az építészeti, történelmi, földrajzi adatok akár karosszékben olvasva is élvezetessé teszik a könyveket.

2002-ben Tájról tájra útikönyvsorozatot indítottunk. A sorozat kötetei jól kezelhető, zsebbe tehető útikalauzok, amelyek “kézen fogva” vezetik a turistát látnivalótól látnivalóig és egyaránt szólnak autós és vonattal utazó turistáknak, nyaralóknak, de a gyalogtúrák kedvelőinek is. Ezen kívül tájékoztatnak a szabadidősport lehetőségekről, a kulturális programokról, rendezvényekről.